Afgelopen week sprak ik een zelfstandig professional die zijn inspiratie en motivatie voor zijn werk helemaal kwijt was. Hij klonk wanhopig en dacht er al over om een baan te gaan zoeken en weer in loondienst te gaan maar wat voor baan dan en hoe dan deze stap te maken wist hij niet?

Vraag jij je ook wel eens af hoe duurzaam inzetbaar jij bent in je huidige functie? Heb jij ook vaker het gevoel dat je je inspiratie en je motivatie in je werk kwijt bent en dat het je moeite kost om met plezier en voldoening op je dag terug te kijken? Wat betekent dat voor je toekomst, blijf je dit werk dan toch tot je 67e doen?

Moet je je zorgen maken?

Ik vind dat ik een topbaan heb die helemaal bij me past, maar ook ik ben af en toe minder gemotiveerd. Dat gebeurt als ik te veel wil doen en te weinig rust neem. Dat is normaal en dat hoort bij ‘mens zijn’. Dan is er niet veel aan de hand. Het is iets anders als dit langdurig is en steeds terugkeert, dan is het wel goed om jezelf af te vragen en wat er dan speelt.

Duurzaam inzetbaar zijn en blijven!

Hoe aardig ben je voor jezelf?

In de regel zijn we niet zo aardig voor onszelf als we niet voldoen aan onze eigen verwachtingen. Als dingen niet gaan zoals we willen, dan geven we onszelf op de kop. We zijn streng en spreken onszelf toe dat je niet moet zeuren. Je pept jezelf weer op en vindt dat je maar moet doorgaan. Je zet je schouders eronder. Onze twijfel en frustratie zitten ons in de weg maar mogen er niet echt zijn, dat voelt ongemakkelijk.
Aardig zijn is toch iets anders. Aardig zijn betekent voor mij kijken naar wat je met jezelf doet in plaats van jezelf op je  kop geven. Het onprettige gevoel hoeft niet weg maar jezelf ruimte geven en dingen doen die je energie geven. Het helpt ook om erover te praten met anderen, je zorgen te delen maakt het vaak een stukje lichter. Wel fijn om dat met iemand te doen waarvan je gehoor krijgt en begrip.

Hoe eerlijk ben je naar jezelf?

Eerlijk zijn is best lastig, toegeven, onderkennen dat dingen niet lopen zoals je wilt. Dat je niet meer weet hoe je gemotiveerd en geïnspireerd aan de slag gaat. Dat je de situatie niet kan omkeren ook al doe je nog zo je best, werk je hard. Eerlijk zijn is ook een vorm van aardig zijn voor jezelf.

Eerlijk zijn brengt iets goeds, al is het niet makkelijk.
Als je eerlijk bent naar jezelf dan ben je bereidt om naar jezelf te kijken en  ga je meer je eigen rol zien wat jij erin doet.  Je voelt jezelf verantwoordelijk om dingen te veranderen. Dat is een hele mooie stap. Een goed begin van iets nieuws.

Hoe lang stel jij een beslissing uit?

Vaak hoor ik dat professionals al jaren hiermee rondlopen. Soms wachten tot ze negatieve beoordelingen krijgen of  eerst ziek worden of burn-out krijgen, voordat ze zichzelf serieus nemen. Als je dit bij jezelf herkent en voorgaande tips je ter harte neemt dan is het nu tijd om er wat aan te gaan doen.

Dit kun je eraan doen. Lees hieronder de 3 tips die je meteen kunt toepassen:

  1. Een goed gesprek met je leidinggevende kan helpen. Een werkgever is erbij gebaat dat jij lekker in je vel zit en ook productief bent. Niet te veel tobt, of stress hebt, maar positief bijdraagt aan het resultaat, een prettige collega bent.
  2. Maak de Gratis Online ‘van Droom naar Baan scan’. Daarmee krijg je snel inzicht waar je staat in je huidige werk en wat je kan doen om de situatie te veranderen om met meer energie, plezier en voldoening te gaan werken.
  3. Lees mijn boek ‘Vind samen met je beren jouw weg in werk’ 
    Als je vast zit in een vicieuze cirkel, dan heb je een boost nodig om  echt een andere stap te zetten en uit je comfortzone te gaan. Vaak zijn er beren op de weg die je tegenhouden. Wil je loskomen uit de situatie waarin je zit? Zelf in beweging komen en actie ondernemen zodat je je eigen toekomstperspectief, en prachtbaan creëert, waarin je werkgeluk ervaart. Het is een praktisch en inspirerend boek vol voorbeelden en opdrachten waarmee je verder komt.