Rens heeft een leuke baan en een fijne leidinggevende en toch gaat het niet goed. Het komt zelfs
zover dat Rens zich overspannen ziekmeldt en moet re-integreren. Je zou dan al snel kunnen denken dat Rens minder hard moet werken. Minder taken en minder verantwoordelijkheden.

Maar feitelijk is het tegenovergestelde waar. Rens heeft juist méér uitdaging nodig. En hij wil stiekem iets heel anders, maar hij vindt dat hij dat niet kan maken. Hij is namelijk de financiële spil, controller bij verschillende projecten en dat is precies het werk wat hij eigenlijk niet meer wil doen. Maar dat durft hij niet te zeggen tegen zijn leidinggevende. Daarnaast spelen er bij hem ook persoonlijke dingen. Met als gevolg dat hij niet lekker in zijn vel zit en ziek thuiszit. En nu?

Herken je dit? Denk jij ook regelmatig ‘ik sta op een kruispunt en heb werkelijk geen idee welke kant ik op moet. Wat wil ik nu echt? Wat kan ik eigenlijk? Wat is er voor mij mogelijk?’ Dat is ten eerste absoluut niet makkelijk om dat aan jezelf toe te geven. Ten tweede zie ik vaak dat mensen zichzelf verhalen vertellen waarom iets níét kan. De zogenaamde beren op je weg.

Die beren, staan voor twijfels en obstakels, vaak hebben mensen moeite om die bij zichzelf te zien en te overwinnen. Dan heb je een zetje nodig van iemand die een eerlijk gesprek met je voert. Hoe gaat het met je? Hoe vind je zelf dat het gaat? Zit je nog wel op je plek? Een gesprek met een leidinggevende of HR kan soms het verlossende antwoord geven. Of een goede collega, vriend, partner schudt je wakker, die zien het vaak eerder dan je het zelf ziet.

En soms heb je gewoon meer nodig dan dat. Vaak spelen er meerdere dingen tegelijk. Een coach- en/of loopbaantraject, kan je dan enorm helpen. Ben je het geloof kwijtgeraakt dat er nog verandering mogelijk is en/of perspectief is? Of vind je het lastig om in beweging te komen? Dan kan ik je helpen. Want vaak weet je zelf meer dan je aan jezelf toe wilt geven, dat je al dik over je eigen grenzen heen bent gegaan.

Juist nu, door de vakantie met veel tijd voor reflectie voor jezelf, kun je voelen of dat wat je doet of hoe je werkt, niet meer passend is bij wie jij bent en waar je nu staat.

Signalen voor jezelf:

 • Te weinig voldoening
 • Te weinig afwisseling
 • Gebrek aan uitdaging
 • Je bent uit balans, werk en privé kost te veel energie
 • Je piekert te veel
 • Moe
 • Gedoe met collega’s of je leidinggevende
 • Je zit niet lekker in je vel
 • Je bent misschien zelfs al uitgevallen en je weet niet meer hoe het verder moet

 Wat kan je zelf doen?

Vaak zien we allerlei beren op onze weg waarom we het lastig vinden om in beweging te komen. Het helpt om eerlijk naar jezelf te zijn en te onderzoeken welke beren je ziet. Wat staat er in de weg?

Vaak wil je van je beren af en wil je ze al helemaal niet in de ogen kijken. Het moet nu maar eens afgelopen zijn. Zelf heb ik ook lang in een vicieuze cirkel rondgedraaid, Ik heb ook geleerd dat je niet over een nacht ijs moet gaan daar zit iets goeds in. Blijven wikken en wegen. Bang om het fout te doen, (angst-beren), daardoor vond ik keuzes maken heel lastig. Het kan je ook onzeker maken. Dat was bij mij het geval. Op het moment dat ik dan een keuze wilde maken, deinsde ik toch terug. Zo is er heel wat kostbare tijd verloren gegaan.

Het heeft me geholpen om de volgende vragen te beantwoorden, zodat ik meer bewust werd en makkelijker de juiste stappen kon zetten.

 • Welke bovengenoemde signalen herken je?
 • Hoe lang heb je al last van deze signalen?
 • Schrijf eens 3 beren op die je tegenhouden om actie te ondernemen?
 • Wat ga je er nu mee doen?

Want je kunt andere keuzes maken en stappen zetten in je werkleven. Ook voor jou is er die prachtbaan en dat prachtleven. Meer weten hoe het werkt: in mijn boek ‘Vind samen met je beren jouw weg in werk’ kan je lezen over de 3PK.R.A.C.H.T.®methode en hoe je het creëren of krijgen van jouw prachtbaan stap voor stap kunt aanpakken.

Wil je persoonlijk in gesprek neem dan contact met me op