Zoals beloofd ga ik in deze blog verder met het tweede deel van de grootste misverstanden die bij professionals leven over een droombaan.

Misverstand 4. Een droombaan, dat kan ik nu nog niet, daar heb ik nog eerst een opleiding voor nodig.

De gedachte aan een droombaan roept onzekerheden op, twijfels of je het wel kan. Als je weet wat je echt wilt, dan is dat de eerste stap. Je werkt al een aantal jaren en hebt veel ervaring en opgedaan. Al je ervaring, kennis en kunde is goud waard. Je hebt capaciteiten en kwaliteiten, deze kan je ook  benutten in andere banen.

Een goed CV gaat je helpen om die kwaliteiten en capaciteiten helder in beeld te brengen.

Veel droombanen zijn vaak veel dichterbij dan je denkt en vaak heb je daar al voldoende kennis, kunde en talenten voor in huis. Meestal is er geen opleiding nodig of is een korte opleiding of cursus al voldoende om je kennis en kunde aan te vullen. Het kan zijn dat een nieuwe werkgever daar ook aan wil meebetalen.

Misverstand 5. Ik kom er toch niet achter wat mijn droombaan is, ik draai steeds in een kringetje rond.

Stappen zetten buiten je comfortzone, zonder te weten wat de uitkomst is, dat is beangstigend, spannend. Dat vindt Jose ook. Maar pas door dit zoekproces met zichzelf echt aan te gaan, komt ze erachter wat echt bij haar past. Jose leert ook haar hart te volgen. In een tijdbestek van 3 maanden is ze erachter gekomen wat haar talenten en mogelijkheden zijn, wat haar intrinsieke motivatie en haar meerwaarde is. Dit gaat niet vanzelf. Ze heeft op een andere manier leren kijken naar mogelijke beroepen en banen gezien die ze nooit eerder had bedacht. Ze is blij, weet wat ze wil, de baan die echt bij haar past. Het is net zoals met leren fietsen, het lijkt eng als kind, bang om te vallen, maar je wilt het wel graag. Je komt erachter door op je fietsje te gaan zitten, en te gaan trappen en maar zien of je het kan. Soms met vallen en opstaan.  Zo gaat het ook met een droombaan; in actie komen, gaan doen en onderzoeken wat het voor jou betekent!

Misverstand 6. Mijn droombaan moet 100% passen anders moet ik het niet gaan doen.

Zoeken naar je droombaan, heeft een parallel met het zoeken naar je droomhuis. Ken je dat? Je hebt je wensen helder en weet hoe het eruit moet zien en wat je ermee wilt.

Je wordt helemaal warm van binnen als je aan zo’n huis denkt. Je ziet het voor je. Dat geldt ook bij een droombaan. Het helder hebben wat het precies is wat je nu echt wilt! Vind je altijd je droomhuis voor de volle 100% of moet je toch ook concessies doen? Met iets minder ben je ook blij. Het helpt enorm dat je precies weet wat je zoekt en ook waarom. Dat maakt een keuze veel gemakkelijker en bovendien realiseerbaar. Door op zoek te gaan naar een optimale baan kan je een andere stap maken naar een baan, die niet altijd 100%, maar zeker voor 80% past.

Misverstand 7. Ik heb nu zekerheid, dus vooral blijven zitten waar ik zit.

Nu heb ik een baan met een vast contract. Straks moet ik weer opnieuw beginnen en weet ik niet hoe het loopt. Speelt dat vaak door je hoofd? Het kan ook zijn dat je een stap kan zetten in de organisatie waar je werkt en dat je helemaal niet weg wilt of hoeft. Als het niet meer matcht tussen medewerker en werkgever dan komt afscheid nemen met een vaststellingsovereenkomst veel voor. Tegenwoordig is ‘vast contract’ een relatief begrip met alle reorganisaties en nieuwe wetgeving. Als je te lang doorgaat in werk dat echt niet meer bij je past of de organisatie, dan werkt dat negatief door op je eigen werkplezier en gezondheid. Je kan er met recht ziek van worden zoals bijvoorbeeld fysieke klachten of burnout. Als je minder productief wordt omdat werken je steeds meer energie kost, is dit niet goed voor jou en je werkgever. Zekerheid zit in jezelf, dus als jij goed weet wat je wilt, wat je kan en wat jouw meerwaarde is en je weet dit goed te vertalen en jezelf te profileren in je eigen organisatie of daarbuiten, dan is er veel mogelijk en ook voor jou een (droom)baan binnen je bereik.

Ben jij al een tijd met deze vraag bezig, maar merk je dat je er nu echt voor moet gaan? Heb je nog steeds geen helder beeld van het werk dat echt bij jou past? Dan is het de hoogste tijd om helder te krijgen wat jouw droombaan is. Ik help je graag!

Vraag hieronder de vrijblijvende informatie aan over wat de coaching van Falkstone voor jou kan betekenen.

Ja, ik kom graag in gesprek

 

Of meld je aan voor het unieke 1-daags Van Droom naar Baan Event op 10 september a.s.!

Lees meer