Onder andere in de financiële sector is een kaalslag gaande, massaal worden professionals ontslagen. In Het Financiële Dagblad las ik een artikel van twee topvrouwen bij de Rabobank: ‘Een werknemer voelt nu geen noodzaak om in zichzelf te investeren’. Het belang van investeren tijdens je loopbaan in plaats van op het eind bij ontslag en reorganisatie wordt hier terecht bepleit. Waarom is dit zo belangrijk? Hieronder deel ik graag de 5 redenen waarom tijdig investeren in jezelf loont!

1. Oneindig houdbaar

Je ziet zelfs bij grote concerns – zoals V&D, waarvan je dacht dat het een vaste waarde als winkelconcept had – dat die ook een beperkte houdbaarheid hebben als ze hun koers niet op tijd verleggen, aantrekkelijk genoeg blijven en zich helder positioneren. Feitelijk geldt dit ook voor professionals. Je houdbaarheid is beperkt als je niet tijdig investeert in je eigen (loopbaan)koers. Als je niet weet wat je eigen (toegevoegde) waarde is, of hoe je die kunt optimaliseren, is het nodig om te onderzoeken wat het beste bij jou past. Ga voor oneindig houdbaar!

2. Proactief veranderen

Verandering is de norm in plaats van de uitzondering, dat zie je in bijvoorbeeld in relaties, 1 op de 3 mensen scheiden en hebben meerdere partners in hun leven. Dit speelt ook in je werk, meerdere loopbanen en werkgevers. Daarom des te belangrijker om zelf grip te houden en sturing te geven aan je eigen toekomst in plaats af te wachten. Financiële onzekerheid of niet weten wat je wilt, dit houdt veel professionals op hun plek. Maar het gevolg is, dat die toekomst voor je wordt bepaald en je in een afhankelijke positie komt. Dat wil je toch voorkomen? Proactief handelen is dan ook van belang voor jezelf, maar ook om waardevol te blijven voor een werkgever.

3. Vaardigheden ontwikkelen of tot de kern gaan

Het volgen van een opleiding, jezelf ontwikkelen is belangrijk, daarmee krijg je nieuwe kennis en vaardigheden. Maar een opleiding heeft alleen zin als die bijdraagt aan je ontwikkeling in de richting die je ook wilt gaan. Dit tot de kern onderzoeken, daar ontbreekt het nog wel eens aan, (g)een helder toekomstperspectief, loopbaankoers hebben, waardoor een opleiding ook niet matcht met mogelijk toekomstig werk. Het is echt van belang om tijdig en grondig hierover na te denken, zodat je op de juiste manier investeert. Deze investering leidt dan ook tot het gewenste resultaat.  Opleiding volgt loopbaanrichting en niet andersom.

4. Zelfkennis vergroten

Hoe goed ken jij jezelf? Wie we zijn (geworden), onze patronen en eigen waarheden bepalen onze denkrichting. In de praktijk blijkt dat de meeste mensen blinde vlekken hebben op verschillende gebieden. Inzicht in eigen talenten en mogelijkheden, toegevoegde waarde, kennis en kunde zijn onvoldoende aanwezig en als je het wel weet wat kan je er dan mee.  

Om meer helderheid te krijgen worden vaak zogeheten loopbaanportals en testen ingezet, maar deze geven geen antwoord van binnenuit. Je beantwoordt vragen en dan krijg je een antwoord. Je herkent  je daar in of niet. Het is een passieve manier van kennis vergaren over jezelf. Dit kan dan ook alleen maar een hulpmiddel zijn om je zelfkennis te vergroten. Begeleiding waar je voldoende diep gaat in tot in je eigen kern komt, gaat helpen om jezelf echt te leren kennen, te overstijgen. Als je dit doet durf je echt stappen te zetten en ben je bereid om te ontdekken wat je echt wilt. Als dit voor jou klopt, dan pas ben je bereid om bestaande (ogenschijnlijke) zekerheden op te geven.

5. Je waarde of waardevol zijn bepalen

Wat ben jij waard, wat is jouw waarde in de arbeidsmarkt? Een relevante vraag als je over wilt stappen naar een andere functie of als je een nieuwe richting op wilt. Als je lang werkt in een rol of omgeving, raak je vaak het besef kwijt wat je waarde is. De automatische piloot is aan het werk. Vaak kan je veel meer dan je denkt. Hoe kom je daarachter? Ben je bereid  om jezelf daarvoor open te stellen. Ook je eigen zelfbeeld is bepalend, hoe zie je jezelf en hoe waardevol ben je?

Je bewustzijn hierin vergroten en hoe je je waarde of waardevol zijn kunt inzetten is relevant. Dit geeft ruimte, waardoor je durft te gaan voor die volgende stap of nieuwe baan. Je weet dan precies wat je in huis hebt en hoe je dit tot een succes kan maken. 

Wil jij ook in jezelf investeren en met lef en succes een volgende carrièrestap maken?

In slechts 3 maanden kun je deze volgende stap al realiseren! Ik ga heel graag vrijblijvend met je in gesprek om samen te kijken of mijn Van Droom naar Baan 3 maandenprogramma – met  100% resultaatgarantie,  dat je de volgende stap kan zetten.
Is dit ook iets voor jou?

Lees alles over dit programma en over de mooie ervaringen van de professionals die jou al voorgingen.


Maak je eigen van Droom naar Baan scan

5 Redenen waarom investeren in jezelf loont!

Met het van Droom naar Baan programma in 3 maanden, krijgt jouw loopbaan toekomst. Wil jij voor jezelf nog scherper krijgen waar je staat in je huidige werk en hoe je jouw loopbaan of werksituatie kan verbeteren?
Maak dan eerst de gratis van Droom naar Baan Scan.