Onlangs had ik een gesprek met Laura (35), ze werkt 32 uur als communicatiemanager bij een grote multinational en heeft een drukke en veeleisende baan met te veel verschillende grote projecten en eigenlijk te weinig tijd om iets echt goed te doen. Daarnaast ook een gezin met jonge kinderen. De organisatie is in verandering waardoor steeds minder mensen het werk moeten doen, in een sfeer, omgeving die ze niet meer stimulerend vindt, met weinig leuke collega’s. Laura heeft veel verschillende rollen, werk-carrière, moeder, echtgenote. ‘Het is vermoeiend’, zucht Laura, ‘om al deze ballen in de lucht te houden’.

Laura gaf aan, dat ze zichzelf steeds meer naar haar werk sleepte, ze zich niet gelukkig voelt in haar werk. Het liefst gaf ze direct haar baan op zei ze vol overtuiging !

In ons gesprek kwam naar voren dat het voor Laura wel heel belangrijk is om werk te gaan doen dat helemaal bij haar past. Ze vroeg zich dan ook echt af of de huidige baan het werk was dat ze nog haar hele leven wilde doen. Het liefst ging ze reizen, meer avontuur. Ze wilde graag uitzoeken wat haar DroomBaan was. Ze vindt zichzelf maar middelmatig, weet niet zo goed wat haar talenten zijn, en voelt zich onzeker in haar mogelijkheden. Ze wil graag met voldoening werken en tot volledig haar recht komen in haar werk en daarom op korte termijn een andere baan.

Als je dat heel graag wilt, dan moet je jezelf de ruimte te geven, in jezelf te investeren en zo sturing te geven aan je loopbaan. Het kost het tijd en moeite om echt in contact met jezelf te komen. Gaan ontdekken wat je talenten zijn en wat je echt wilt, maar ook wat er in de weg staat om daarbij te komen. Laura denkt dat solliciteren voor haar nu de oplossing is.

Als je niet weet wat je wilt, is solliciteren niet de oplossing. Een afwijzing is meestal het resultaat Je rol functie vindt je niet meer leuk. Je hebt wel veel ervaring, maar je energie is op, weinig uitdaging. Eigenlijk ben je klaar met je werk, je rol en wat nu?

3 Misverstanden waarom solliciteren niet de oplossing is.

 1. Solliciteren is acquisitie doen.
Als je gaat solliciteren voor een functie waar je niet helemaal achter staat. Dat is vergelijkbaar met een verkoper die een product verkoopt dat hij/zij niet ziet zitten. Je gaat een verkoopverhaal doen bij een potentiële klant, terwijl je eigenlijk denkt, wat doe ik hier ? Omdat je geen vertrouwen hebt in jouw product, dat het de juiste functie voor je is houd je de schijn op en probeer je authentiek je verhaal te doen. Zo een sollicitatiegesprek doen, hoe effectief is dat?

Tip 1. Om acquisitie te doen, is het wel handig als je topfit bent en aantrekkelijk bent voor de potentiële organisatie. Je weet dat jij de oplossing bent voor hun probleem. Het komt erop neer dat het heel belangrijk is dat je jezelf goed kent, weet wat je wilt en ook waarom. Daarmee richt je je op banen die helemaal bij jou passen.

2. Vissen in een vijver zonder het juiste aas.
Als je niet meer weet wat je wilt en hoe je verder kan met je werk kan je ook gaan solliciteren.
Je richten op de arbeidmarkt en kijken wat er mogelijk is door te solliciteren op vacatures. Op vacatures die je aanspreken. Jij bent het aas. Maar, ben je wel aantrekkelijk genoeg voor de vis – een organisatie?

Tip 2. Zorg dat je het juiste aas bent. Dat je weet wat voor baan bij jou past. Zodat de vis in jou geïnteresseerd is. Dat hij je een lekker hapje vindt en wilt bijten. Ook kan je als aas ervoor zorgen dat je in de goede vijver vist. En dat jij de vis vangt die bij jou past.

Dat vergt wat en gaat niet vanzelf. Dat betekent dat je eerst er moet achter komen wat je wilt, wat jouw missie is, wat je talenten zijn , wat jouw droom is, waar jij tot je recht komt en wat je toegevoegde waarde is.

3. Gaan voor de kortste weg.
Als je een baan hebt en je weet dat je niet meer op je plek zit. Dan voel je je onzeker over hoe je verder moet en wat je nu echt wilt. Solliciteren, een brief sturen of mail naar een baan die je wat lijkt? Dan ben je in beweging en onderneem je in elk geval actie. Dat is positief en geeft je een gevoel dat je weer de regie neemt. Of het de juiste koers, focus is dat is de vraag. Hoe weet je wat je echt wilt en hoe blijf je tot je 67ste fit en vol energie aan het werk?

Tip 3. Investeer in jezelf. Om in je energie te blijven fit in je werk tot je 67ste. Is het belangrijk om energie uit je werk en jezelf te halen. Weten waar je inspiratie en voldoening uithaalt. Waar je meerwaarde zit. Tijd te nemen voor jezelf – op reis in jezelf. Een heel duidelijk en concreet weten wat je echt wilt, en dat je weet waarom je het wilt. Zodanig dat je ook erin gelooft, dat je het krachtig kan overbrengen zowel mondeling als schriftelijk. Zodanig dat solliciteren in- of extern je ook succes oplevert.

Laura kiest ervoor om op korte termijn een andere baan te vinden. Ze gaat solliciteren. Grote kans dat ze in een zelfde soort functie terecht komt bij een andere multinational. Een functie die ze een tijdje leuk zal vinden omdat alles nieuw is. Ze heeft veel ervaring, een andere baan zal ze wel vinden. Dat ze over een tijdje weer tegen hetzelfde aanloopt, dat lijkt me duidelijk.
Soms is er een tijd die vraagt om te investeren in jezelf. De korte weg leidt tot succes op korte termijn. De wat langere weg leidt tot duurzaam succes op langere termijn.

Als je innerlijk roept, kun je kiezen om te luisteren! Hoe zit dat bij jou?

Als jij dit wil bereiken, meld je dan nu aan!

Ja, help mij mijn DroomBaan te vinden

We gaan in gesprek over de resultaten die je met dit Van Droom naar Baan programma gaat bereiken en wat dit ook voor jou persoonlijke situatie kan betekenen.

Ik hoop je snel te spreken.