4 pijlers voor succes met jouw talent!

Veel professional die ik spreek zijn succesvol en hebben veel talent. Maar vaak weten ze niet wat hun talent, hun goud is en wat ze ermee kunnen bereiken.
De sporters die deelnemen aan de Olympisch Spelen in Rio realiseren zich dat wel. Zij gaan met hun talent voor goud. Zij doen er alles aan om het beste uit zichzelf te halen en hun doel te behalen. Dat gaat met vallen en opstaan, maar ook altijd weer doorgaan. Wat doen zij precies en wat kan jij als professional daarvan leren?


Je talent ontdekken.

Zij zijn bij toeval ontdekt doordat iemand het talent in hen zag en/of ze hadden van kleins af aan een ambitie, een droom voor ogen om topsporter te zijn, hun droom waar te maken. Met veel trainen hebben ze stapje voor stapje hun talent ontwikkeld en zijn succesvol geworden. Niet iedereen kan een topsporter zijn en goud halen.

Wel kan je de wil hebben om je talenten (beter) te leren kennen en te benutten. Met een droom en doel voor ogen wat je ermee wilt bereiken. Dit is het begin. Als je hierin gelooft dan is er veel mogelijk.
Een voorbeeld is de schrijfvaardigheid van een klant die daar nu haar beroep van heeft gemaakt. Ze had niet in de gaten dat haar taalvaardigheid en creativiteit samen met haar organisatietalent een gouden combinatie voor haar is. In ons traject heeft ze dit ontdekt en ze is hier heel blij mee. Nu is ze aan het werk als content/tekstschrijfster.

Je talent voortdurend trainen en prikkelen net zoals een topsporter.

Je talenten moet je elke keer weer opnieuw uitdagen. Blijf daarom zoeken naar vernieuwing en verbetering. Blijf innoveren. Stilstand is achteruitgang. Denk niet dat je in één klap 100% kunt verbeteren. Kijk liever of je met kleine stapjes een beetje progressie boekt. En blijf het proces monitoren, anders heb je geen zicht op de verbeteringen.

Gericht oefenen, focus, gemotiveerd, grenzen verleggen. Ook als coach helpt het om steeds te blijven trainen. Ik ben voortdurend bezig om zowel nieuwe methoden te leren, als verdieping aan te brengen, te groeien. Daarbij kom ik ook mijn eigen stukken tegen als kwetsbaarheid en te aardig willen zijn, waarmee ik aan de slag ga.

Mentale en fysieke factoren samen zorgen voor succes.

Naast het hebben van talent en goede fysieke factoren, zijn mentale en psychologische factoren sterk van invloed op het succes van de sporter. Factoren zoals persoonlijkheid en de wijze waarop je informatie verwerkt. Een deel is genetisch bepaald, maar andere factoren zoals (zelf)motivatie, doorzettingsvermogen, plezier en omgaan met tegenslag kan je beïnvloeden.

Hoe goed ben jij in staat om jezelf te sturen en om te gaan met tegenslag?
Veel professionals die ik begeleid hebben veel doorzettingsvermogen. Ze hebben (zelf) motivatie en willen voor zichzelf, hun werk en hun gezin het beste realiseren. Ze stellen zich open om hun doelen te bereiken. Daarmee maken ze zich kwetsbaar, maar zo krijgen ze ook feedback over wie ze zijn, wat ze willen en kunnen, hun sterke en minder sterke kanten en realiseren daarmee hun doelen.

Focus op je sterke punten.

Focus op je talenten, zoals bijvoorbeeld plannen en organiseren. Vanuit de oplossingsgerichte en positieve psychologie gaat het over richten op wat er wel goed gaat en dat versterken. Dus dat het veel meer zin heeft om te focussen op het talent.

Zoals een andere klant, een facilitair manager, die zeer sterk is in plannen en organiseren. Hij heeft zijn werk altijd voor elkaar, daar krijgt hij vaker complimenten voor. Maar hij kan als de druk te hoog is, wat kortaf zijn. Het helpt hem om af en toe op een prettige manier geattendeerd te worden op het communicatieve stuk. Daar was hij zichzelf van bewust en wil dat voor zichzelf ook graag veranderen.

Wil jij net als een topsporter ontdekken welk goud jij in handen hebt, hoe jij je dromen kan waarmaken met een aantrekkelijk inkomen. Wil jij in jezelf investeren om erachter te komen wat jouw talenten en mogelijkheden zijn en hoe jij deze optimaal kan benutten?

Antwoorden krijgen op de vraag: wat wil ik nu echt!?

Vaak is de baan die bij jou past veel dichterbij dan je denkt!

Met 100% resultaatgarantie dat jij in 3 stappen in 3 maanden tijd dit weet! Met de zekerheid dat je een volgende stap kan maken.   
Wil je met jezelf omgaan als een topsporter? Dan is het Van Droom naar Baan 3 maanden programma, dat 28 september a.s. start, iets voor jou.

Voor meer informatie en aanmelden

 

 

Bron: Mirjam Baars, hoofd Opleiding & Ontwikkeling aan Tilburg University, analyseerde verschillende topsportcoaches en ontdekte hun 4 pijlers voor talentontwikkeling en Prof van Beek van de Universiteit van Nederland*.