Drie overlevingsstrategieën en drie tips om jouw werksituatie fundamenteel te veranderen!

Veel professionals die ik spreek zijn bezig met overleven in hun werk. Vaak werken ze door omdat inkomen een belangrijke motivatie is, zorg voor hun gezin, kinderen, partner. Ze houden zichzelf voor of horen vanuit hun omgeving dat ze zichzelf gelukkig mogen prijzen dat ze nog werk hebben in deze tijd. Zelf voelen ze dat het werk steeds meer energie kost, benauwend voelt. Eigenlijk willen ze iets anders, maar het blijkt in de praktijk heel moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. Soms nemen ze zelf ontslag omdat ze geen uitweg meer zien hoe ze het anders kunnen doen.

Zo ook José, ze komt moe thuis met steeds minder energie voor sociale contacten en leuke dingen doen. Het is thuis bijkomen van de dag en in het weekeinde tot rust komen, weer energie opdoen voor de lange week. Ze geeft aan dat ze het heel belangrijk vindt om werk te gaan doen dat helemaal bij haar past. Ze is bezig met volhouden maar geeft aan dat ze bang is om over haar grenzen te gaan, bang voor een burn-out. Doordat de volgende stap niet helder is, ze niet weet wat ze voor werk ze precies wil gaan doen, voelt ze zich onzeker. Daardoor blijft ze doorgaan in haar huidige werk en komt ze er ook niet uit. Ken je dat gevoel ook? Werken kost veel energie, je houdt jezelf klein. Overleven in je werk heeft natuurlijk een voordeel maar het kost feitelijk veel meer. Welke overlevingsstrategie herken jij?

3 Overlevingsstrategieën in je werk.

  1. Vechten
    Je zit al een tijd niet lekker meer op je plek. Je loopt tegen dingen aan die niet worden opgelost. Je ervaart weinig steun en voelt ontevredenheid. Vaak heb je in jouw ogen dingen aangegeven dat die anders moeten, maar er gebeurt in jouw ogen weinig of niets. Eigenlijk kan je het niet verkroppen dat zaken niet veranderen. Je wilt toch het beste voor de organisatie! Je merkt dat je ruimte en flexibiliteit minder is en reageert vaak anders dan je zou willen.Om kleine dingen kan je geïrriteerd zijn. Je hebt er voor je gevoel weinig controle over. Je bent voortdurend met je werk bezig in gedachten. Thuis heb je ook een wat korter lontje, je voelt frustratie. Alles kost meer moeite. Je worstelt, maakt je zorgen, vecht tegen de situatie, en ook tegen jezelf. Je ervaart weinig perspectief.
  2.  Vluchten
    Je talenten benut je onvoldoende of moet te veel dingen doen die je niet leuk vindt en je veel energie kosten. Je ziet geen perspectief op verandering. Je interesse in het werk neemt af. Je blijft je werk wel doen, maar bent niet meer geneigd een stapje harder te lopen. Je creativiteit, enthousiasme en motivatie nemen af. Mensen in deze positie gaan zich meer bezig houden met thuis, hun hobby’s, vrijwilligerswerk. Ze gaan op tijd naar huis. Ze zoeken andere leuke dingen naast hun werk waar ze energie van krijgen. Vaak zijn de collega’s een motivatiefactor omdat het daar nog leuk mee is. Een goede werk privébalans is belangrijk. Het gaat erom waar de focus ligt. Het werk wordt meer een bron van inkomen dan dat er voldoende plezier aan wordt beleefd.
  3. Bevriezen
    Het interesseert je eigenlijk niet meer zo veel wat er om je heen gebeurt. Je richt je voornamelijk op je eigen werk, zodat je dat klaar krijgt en zo goed mogelijk doet. Je bent minder bezig met collega’s en de organisatie. Je trekt je terug. Je gaat ook niet meer naar bijeenkomsten als het even niet hoeft. Je gevoel van ontevredenheid en onbehagen uit je niet meer. Je inbreng in vergaderingen is nihil. Het heeft toch geen zin. Je bent er fysiek wel, maar dingen gaan langs je heen. Het werk is een bron van inkomen. Het kan ook zijn dat dit de manier is om de werkdruk nog te hanteren. En dat je eigenlijk niet goed weet hoe je het anders kan doen.

Welke van deze overlevingsstrategieën herken je bij je zelf?

Er zijn combinaties mogelijk. Deze strategieën zetten professionals in omdat ze eigenlijk niet weten hoe het anders moet. Werken is meer een plicht geworden, dan dat het leuk is. Je hebt niet de vaardigheden of ziet geen mogelijkheden om het anders te doen. Je hebt al lang je best gedaan en weet het ook niet meer. Het werken kost zoveel energie dat je voor andere stappen en gedrag geen ruimte hebt. Je weet dat het anders moet, maar hoe bereik je dat?

 Wil jij ook van jouw baan een Droombaan maken?

Verlang jij ook naar meer ruimte in jezelf, dat je weer tevreden en voldoening voelt in plaats van frustratie, teleurstelling. Dat je weer trots in de spiegel kijkt naar jezelf omdat je stappen zet in beweging komt. Voor je gevoel de juiste dingen doet.

Dat je (nieuwe) baan voelt als een droombaan, je er energie en inspiratie van krijgt, dat werken eigenlijk vanzelf gaat?

Gelukkig kan je dat ook bereiken!

Gisteren las ik een mooie spreuk:

Om je dromen waar te maken, moet je wel eerst wakker worden.

Hieronder 3 tips om jezelf wakker te maken. 

  1. Wees eerlijk naar jezelf. Als je herkent dat je al lange tijd vanuit deze overlevingsstrategieën werkt, geef in een cijfer aan hoe tevreden je bent met de huidige situatie tussen 0 en 10. Voelt het goed voor jou?
  2. Stop met redenen verzinnen waarom je iets niet doet en Je frustratie in stand houdt.
    Bedenk één goede reden waarom je wel actie moet ondernemen en wat je gaat doen! Slechts 1.
  3. Vraag aan iemand die je vertrouwt om eens met je mee te denken en maak een mini actielijstje en vraag degene ook om je te helpen je aan je afspraken te houden. We zijn geneigd om alles zelf te willen doen en op te lossen. Dat hebben we zo geleerd. Hulp vragen aan anderen is zwak. Dan kan je het niet zelf is vaak het idee. Dan ben je niet goed genoeg. Of toch wel, ben je juist dapper om je kwetsbaar te maken? Geef jezelf een beloning als je dit hebt gedaan!

Als je eraan toe bent om professionele hulp in te schakelen en je wilt met 100% resultaatgarantie in 3 maanden weten wat precies bij jou past en, wat jouw DroomBaan is en hoe je dit kan bereiken.

JA, ik meld me aan!

 

José heeft de wens uitgesproken om te gaan voor die DroomBaan. We zijn in gesprek of het van Droom naar Baan programma in 3 maanden bij haar past. José heeft zich aangemeld voor een gratis van Droom naar Baan strategiegesprek.

Wil jij dat ook?

Meld je dan aan voor een gratis persoonlijk van Droom naar Baan strategiegesprek van 30 minuten t.w.v. € 147. In dit gesprek gaan we in op jouw situatie en krijg je:

  1. Helderheid wat jou in de weg zit om je DroomBaan te bereiken.
  2. Je leert welke strategieën je kunt volgen om te weten wat je DroomBaan is.
  3. Je leert welke eerste stap je nu kunt zetten.

Er is maar plek voor 3 gratis van Droom naar Baan strategiegesprekken. Meld je aan vóór 19 december a.s.

Ik kijk er naar uit jou om je binnenkort te spreken!

JA, ik meld me aan!