Wat doe jij om gezond te blijven en … hoe doe je dat in je werk?

Veel professionals die ik begeleid hebben moeite om hun grenzen goed te bewaken in hun werk, met als gevolg dat ze langzaam maar zeker klachten krijgen. Wat ze gemeen hebben is dat het enthousiaste, betrokken en gedreven professionals zijn die niet willen en kunnen opgeven. Die prestaties willen neerzetten en het beste van zichzelf willen geven. Dat is natuurlijk ook hun valkuil! Doordat ze succesvol zijn, gaan ze de lat voor zichzelf steeds hoger leggen, want het kan natuurlijk altijd beter… Door zichzelf tot het uiterste te drijven bouwen ze zoveel spanning op dat het op een gegeven moment teveel wordt en ze klachten krijgen. Vaak na verloop van tijd uitvallen, tijdelijk of wat langer door burn-out.

Waar sta jij en wat herken je?

3 signalen die je aangeven dat je in werk tegen je grens aanzit:

1. Je voelt je moe en hebt weinig energie.

Dit komt niet van de ene op de andere dag maar vaak sluipend, je merkt aan jezelf dat je ’s ochtends meer tijd nodig hebt om wakker te worden en op het werk vraagt je lijf meer koffie om aan de gang te komen en te blijven. Eerst heb je er alleen aan het eind van de week last van, maar op een dag merk je dat je je eigenlijk permanent moe voelt en je steeds meer moeite hebt om te blijven functioneren, je energieniveau is laag. Een rustig weekend is niet meer voldoende om de accu op te laden.

2. Je bent prikkelbaar en kunt moeilijk ontspannen.

Als je niet fit bent, dan is je vermogen om relaxed en professioneel met werkproblemen om te gaan verminderd. Je merkt aan jezelf dat je scherper op situaties reageert als dat je dat je van jezelf gewend bent, je hebt een korter lontje en ’s avonds heb je moeite om het werk los te laten en te ontspannen.

3. Je hebt minder zin in leuke dingen in je privéleven.

Als je thuiskomt ben je moe en ben je al blij als je even niets hoeft. De hoogst noodzakelijke dingen doe je wel omdat je vindt dat dat moet. Alle extra dingen vragen te veel energie. Je behoefte is om op de bank te zitten en geen nieuwe dingen te doen zoals gezellig erop uit gaan. Je voelt je passief en voelt wel dat dit niet je gewone ik is, maar weet ook niet hoe je dat op kunt lossen.

Hoe blijf jij duurzaam inzetbaar? 

3 tips om hiermee om te gaan:

1. Luister naar de signalen.
Signalen spelen vaak al een tijd. We hebben meestal veel meer wijsheid in ons dan we willen toegeven. Mentaal zijn we geneigd om de fysieke signalen die we ervaren te ontkennen. Onze ratio is zo krachtig die troeft ons af. Allerlei onprettige gevoelens van schuldig voelen (dan laat ik mijn team, collega’s in de steek), schaamte (wat denkt mijn leidinggevende van mij, ik ben bang dat ik mijn baan kwijt raak), ongeloof (dit kan mij toch niet overkomen) spelen mee waardoor toestaan van wat je voelt wordt weggewuifd. Het luisteren naar jezelf vergt dat je heel eerlijk bent en bereid bent om al je ja-maren en excuses los te laten naar jezelf.

 2. Erken dat je hierin zelf een stap moet zetten.
Als je aan je grens zit is goed om jezelf af te vragen waar het mee te maken heeft.  Privé, je werk,  wat zijn de factoren die van invloed zijn dat  je tegen aan zit of over je grens gaat. Bewust worden van wat er speelt is de eerste stap.

Wil je hier meer zicht op krijgen? Dan is de Gratis Online Ontdek Je Droombaanscan geschikt om je hierbij helpen. Je krijgt inzicht waar je staat in je werk en loopbaan, hoe het zit met je inspiratie, hoe fit ben je, hoe ervaar je je huidige baan… Als je dit weet dan kan je bepalen wat je volgende stap is!

 3. Vraag hulp.
Je partner, familie, vrienden, je leidinggevende zien vaak al veel eerder water aan de hand is dan jijzelf. Als ze het erover hebben ga met ze in gesprek en wuif het niet weg. Ook jij bent een mens met grenzen. Sta hulp toe als het je wordt aangeboden en nog beter vraag zelf hulp. Denk niet ik moet het zelf doen, dat is namelijk je valkuil.

Deze signalen en tips helpen vaak op korte termijn! Wil je een duurzamere oplossing?

Voor een duurzame oplossing is het Van Droom Naar Baan Event echt iets voor jou! Een 1-daags event op zaterdag 25 juni a.s. In een kleine groep met anderen gedreven hoogopgeleide professionals die ook gezond willen blijven, hun grenzen bewaken en bovenal, met energie, plezier en voldoening willen werken.

Wil jij net als zij een stap zetten?

Het programma van het event helpt je om:

  • inzicht te krijgen in jouw huidige situatie.
  • samen met anderen in een veilige omgeving te delen waar je zit.
  • los te komen uit je eigen mindset.
  • te ontdekken wat jij nu eigenlijk echt wilt in je werk en loopbaan.
  • jouw droombaan/toekomstperspectief in beeld te krijgen.
  • jouw doelen en actieplan helemaal helder te krijgen.

Bespaar nu 30 euro! Meld je hieronder aan voor het event op zaterdag 25 juni en maak nog gebruik van de unieke korting tot 20 juni a.s. Voor slechts € 117,00 ben je erbij en bied ik je naast deze waardevolle dag ook een heerlijke lunch aan. Na 20 juni a.s. gaat de prijs omhoog.

Ja, ik meld me aan en maak gebruik van de korting!

 

De deuren voor het event gaan bijna sluiten, zie ik je op zaterdag 25 juni? Ik kijk ernaar uit!