Belangrijke dingen die ik heb geleerd in mijn opvoeding waren hard werken en goed presteren. Aandacht voor mijn talenten was er minder. We vinden het heel gewoon geld dat op straat ligt op te rapen en te letten op aanbiedingen om geld te besparen. Maar veel van onze talenten blijven vaak ongebruikt liggen.

Talenten zijn kostbaar, dit is je eigen waardevolle kapitaal. Ik ben er pas na een reorganisatie, ontslag en 17 jaar werken achter gekomen wat mijn talenten waren.

Hoe weet je als je jong bent wat je talent is? 

Je gaat naar school, en daarna kies je een studie die je leuk lijkt of waar je denkt geld mee te verdienen, dat is al lastig genoeg. Daarna rol je in een baan of je gaat actief op zoek en dan kom je ergens terecht. Of dat de baan is die bij je past, ontdek je vaak pas als je aan het werk bent. Je vindt bepaalde werkzaamheden van je functie heel leuk en daar krijg je energie van, maar je loopt ook tegen energievreters aan, werkzaamheden die te veel tijd en energie kosten en geen voldoening geven. Gebruik jij wel al jouw talenten?

Wat is nu eigenlijk talent en hoe gebruik jij je talenten?

1. Het Talent dat je gebruikt.
Dit is een aangeboren aanleg, Een cadeau dat je hebt gekregen. Het gaat je makkelijk af. Om het verder te ontwikkelen is trainen, ervaren, oefenen wel nodig, als je er alles uit wilt halen wat er in zit. De een is zorgzaam en dienstverlenend en wordt facilitair manager, de ander is creatief en ontwikkelt reclamecampagnes. Je talent gebruiken geeft je plezier, energie, voldoening, trots. In een droombaan, maak je dus ook gebruik van je talenten.

2. Het Talent dat je niet benut.
Ik zie veel professionals die een deel van hun talent niet gebruiken. Ze zijn zich vaak niet of nauwelijks bewust van deze talenten. Het is zonde als je er geen gebruik van maakt. Eigenlijk kijken ze werkeloos toe hoe hun werk veel energie, extra tijd kost, hun zelfvertrouwen aantast. Want dat is de consequentie als je een deel van je talenten niet benut. Als plannen en organiseren niet je talent is en het wordt wel van je gevraagd in je functie dan kost het je extra tijd, moeite, energie en levert stress op

3. Talent heeft waarde.
Door je talent te gebruiken, levert het waarde op voor jezelf en ook voor een ander. Die kan er van genieten als je het volledig inzet, het beste uit jezelf haalt. Zoals in muziek, voetbal en kunst. Maar dit geldt voor veel meer talenten. De controller die goed is met cijfers. De inspirator die bevlogen leiding geeft. Talent vertegenwoordigt ook een financiële waarde. Als je je talenten, kent en benut levert het plezier, voldoening, zelfvertrouwen en geld op.

Ga je talenten ontdekken en gebruiken!

Je droombaan is waar het allemaal samen komt. Zonder talent geen droombaan. Wil jij ook ontdekken hoe jij meer je talenten kan benutten, met meer plezier, meer energie en voldoening kan werken.

Start dan de gratis Ontdek je Droombaan scan. Deze scan geeft je op 5 gebieden meer inzicht in waar je staat en hoe je meer tot je recht kan komen in je werk.

Bonus
Na het maken van deze gratis scan kom je in aanmerking voor een gratis coach call van 30 minuten. Daarin onderzoeken we samen wat jij ervoor nodig hebt om jouw talenten te benutten en hoe jij meer tot je recht kan komen in je werk.