Een crisis is vaak de aanleiding om weer opnieuw naar je werk en leven te kijken. Van veel mensen die ik in loopbaanbegeleiding krijg, past de organisatie of het werk niet meer. Het werk is routine, niet meer uitdagend, in elk geval halen ze geen of te weinig voldoening meer uit hun werk. Ze dreigen vast te lopen in hun werk, of zijn al vastgelopen.

Herken je dit..
Ik had vorige week een intakegesprek met een manager van een organisatie. Ze vervulde een functie die ze eigenlijk niet (meer) wilde. Ze kwam overspannen over en zat tegen een burn-out aan. Ze was emotioneel in het gesprek. Ze kreeg 2 jaar geleden deze functie aangeboden die ze toen niet kon weigeren, anders was ze haar baan kwijt geweest. Ze heeft ondertussen een nekhernia opgelopen en is “gewoon” door blijven werken. Op mijn vraag hoe lang ze al last had van deze klachten, bleek dit al 2-3 jaar te zijn. Haar werkelijke behoefte was een paar maanden “rust”. 
Dit zijn situaties die mij raken en aan het hart gaan. Het zou niet zo moeten zijn dat mensen zover over hun grenzen gaan.
Voor deze werknemer in kwestie is dit een situatie die voor haar persoonlijk, gezondheid en werk niet goed is.
Dit is een voorbode van langdurig verzuim, iets wat voor de organisatie ook niet wenselijk is.

5 tips hoe jij je vicieuze cirkel doorbreekt!

Doorbreek je vicieuze cirkel
Je bent aan het ronddraaien in cirkeltjes, of te wel in je eigen staart aan het bijten. Het is lastig om toe te geven dat dit werk, je functie en/of organisatie niet meer is wat bij je past. Dit betekent dat je iets moet veranderen om deze vicieuze cirkel te doorbreken.
Veel  mensen die ik ontmoet vinden het lastig om dit bespreekbaar te maken, en keuzes te maken. Ze draaien vaak met hun gedachten in kringetjes rond, ondernemen geen stappen hierin. Ze hebben de neiging om zichzelf voorbij te lopen of negeren de signalen. Ik begeleid veel  hoogopgeleide managers en professionals zodat ze leren sturing te geven aan hun loopbaan en keuzes te maken. Waardoor ze weer met voldoening en plezier werken, mentaal, emotioneel en fysiek fit blijven. Werk (gaan) doen dat echt bij ze past.

5 tips om de vicieuze cirkel te doorbreken:  

1. Neem jezelf serieus

Wat betekent serieus volgens het woordenboek: serieus nemen ((iets of iemand) belangrijk vinden en daarnaar handelen). Dit betekent dat je jezelf belangrijk genoeg moet vinden om stappen te zetten en actie te ondernemen.

2. Luister naar je lichaam
Ons lichaam geeft al lang signalen af, hoofdpijn, moe zijn, last van je rug, nek.  Het zijn signalen,  die serieus genomen moeten worden als ze regelmatig voorkomen. Je zou je moeten afvragen wat speelt er, wat is er aan de hand?

3. Neem rust
We moeten nog zoveel  van onszelf, en gaan maar door. Het is vaak heel moeilijk om te stoppen, juist even niets, een middagje niets doen.  Ons denken domineert. We identificeren ons met onze gedachten,  Zo als Eckhart Tolle zo mooi zegt. “We zijn niet onze gedachten”, laat ze voorbij gaan, geef geen betekenis aan je gedachten.”. Dat is makkelijker gezegd als gedaan.

4.  Zorg voor ontspanning/ontlading

Ga regelmatig iets leuks doen, fysiek bewegen, als sport of wandelen, zodat je je spanning en je gedachten loslaat.

5.  Onderneem een ongewone actie iets nieuws.

Ja ja, vaak doe je steeds dezelfde dingen als je met je gedachte in een kringetje draait. Doe juist het tegenovergestelde dan wat je gewend bent.
Daarom heb ik een aantrekkelijk aanbod voor je om uit je vicieuze cirkel te stappen.

Inspiratieworkshop van Droom naar Baan.

Maak van je baan, je Droombaan

Je leert in een halve dag:

  1. Beleven waar je staat
  2. Voelen wat je droom is
  3. Welke stappen je hebt te zetten
  4. Hoe kom je tot resultaat

  meld je hier aan